Objavljeno: 21. 09. 2023.

Projekt CEE2ACT predstavljen u Zagrebu

Projekt CEE2ACT i HUB za biogospodarstvo predstavljeni su 20. rujna 2023. u Hotelu International u Zagrebu.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković pozdravila je prisutne i istaknula važnu ulogu biogospodarstva u budućem razvoju zemlje, kako je definirano Nacionalnom razvojnom strategijom Republike Hrvatske do 2030.  Biogospodarstvo je izdvojeno kao gospodarski model s velikim potencijalom, posebice u ruralnim područjima. Navela je kako je Ministarstvo poljoprivrede igralo važnu ulogu u koordinaciji izrade Strategije biogospodarstva do 2035. te je zahvalila na doprinosu koji su pružili sunositelji izrade: Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Sudionicima se uvodno obratila i izvršna direktorica WWF Adria Nataša Kalauz. Predstavila je  WWF Adria  kao vodeću organizaciju za brigu o životinjama i očuvanju prirode koja u projektu CEE2ACT sudjeluje kao partner. CEE2ACT je projekt financiran u okviru programa Obzor Europa u kojem sudjeluje ukupno 17 partnera iz 17 zemalja s ciljem razvoja biogospodarstva, posebice u zemljama srednje i istočne Europe.

Anita Sever-Koren, ravnateljica Uprave za poljoprivrednu politiku, EU i međunarodnu suradnju u Ministarstvu poljoprivrede govorila je o procesu donošenja Strategije biogospodarstva u Republici Hrvatskoj. Navela je kako je biogospodarstvo danas u najvećoj mjeri zastupljeno u poljoprivredi te industrijama proizvodnje hrane i proizvoda od drva. Istaknula je da Strategija biogospodarstva do 2035. stvara preduvjete za daljnji razvoj biogospodarstva i otvora mogućnosti za napredak i razvoj novih biobaziranih proizvoda u primjerice farmaceutskoj i kemijskoj industriji.

Sofija Babić iz WWF-a govorila je o aktualnom stanju i projektima vezanima uz područje biogospodarstva u Hrvatskoj. Novi HUB povezivat će se drugim sličnim projektima. Namjeravaju upoznati zainteresirane dionike s primjerima dobrih praksi i omogućiti im sudjelovanje na kvalitetnim radionicama o biogospodarstvu. Cilj je bolje povezivanje za suradnju na budućim projektima kako bi pomogli u promicanju biogospodarstva i provedbi Strategije biogospodarstva u Hrvatskoj.

U raspravi su sudjelovali predstavnici institucija koji trenutno na projektima vezanima uz biogospodarstvo u Hrvatskoj. Primjerice predstavnici DOOR-a rade na projektu BIOLOC, EIHP je sudjelovao na projektu BIOEASTsUP dok trenutno pripremaju njegov nastavak BOOST4BIOEAST, a HPK ima nekoliko projekata u pripremi koji će doprinijeti razvoju biogospodarstva i prijenosu znanja.

Hilke Bos-Brouwers i Marcela Viquez Zamora sa Sveučilišta u Wageningenu predstavile su iskustva Nizozemske u razvoju suradnje u sklopu projekata istraživačkih institucija i privatnog sektora. U projektu CEE2ACT sudjeluju kao glavni koordinatori i istaknuli su važnost dosljednog i dugotrajnog povezivanja.

Ioannis Fallas iz Grčke predstavio je CLUBE - klaster biogospodarstva i zaštite okoliša u Zapadnoj Makedoniji. Govorio je o suradnji dionika na pokretanju HUB-a u Grčkoj koji funkcionira kao forum. Predstavio je inicijative iz područja biogospodarstva u Grčkoj i njihove aktivnosti u proteklih nekoliko godina

Miha Škrokov, predstavnik Slovenije u CEE2ACT projektu  za kraj je istaknuo važnu ulogu dionika u razvoju kružnog gospodarstva u svojoj zemlji kako bi se ostvario zajednički cilj projekta - unaprjeđenje biogospodarstva.