Objavljeno: 05. 07. 2024.

Politički forum o unapređenju istraživanja i inovacija u Srednjoj i Istočnoj Europi u okviru održivog upravljanja prirodnim resursima, sigurnosti prehrambenih sustava i razvoja politike bioproizvodnje

Politički forumu o unapređenju istraživanja i inovacija u Srednjoj i Istočnoj Europi u okviru održivog upravljanja prirodnim resursima, sigurnosti prehrambenih sustava i razvoja politike bioproizvodnje „Partnerstvo za budućnost“ održao se 4. srpnja 2024. godine u Stalnom predstavništvu Republike Mađarske pri Europskoj uniji u Briselu u okviru Mađarskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Republiku Hrvatsku su predstavljali Tugomir Majdak,  državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Doris Komerički, nacionalna kontakt točka za BIOEAST i Nada Sirotić, savjetnica za istraživanja, inovacije i svemir u Stalnom predstavništvu Republike Hrvatske pri Europskoj uniji. Na Forumu su sudjelovali i predstavnici glavnih uprava Europske komisije nadležnih za poljoprivredu, ruralni razvoj, istraživanja i inovacije te predstavnici drugih tijela Europske unije.
 
Tijekom Foruma predstavljena je Zajednička deklaracija koju su potpisali ministri poljoprivrede i ministri istraživanja iz država članica BIOEAST inicijative Bugarske, Češke, Estonije, Hrvatske, Latvije, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije s obzirom da su ove države manje zastupljene u projektima financiranima iz Programa Europske unije za istraživanja i inovacije - Obzor Europa.
 
Potpisivanjem Zajedničke deklaracije ministri poljoprivrede i ministri istraživanja iz država članica BIOEAST inicijative potvrdili su važnost proizvodnje i prerade lokalne biomase te značaj istraživanja i razvoja u području biogospodarstva i ukazali na potrebu osiguranja potrebnih sredstava za istraživanje i inovacije, među ostalim i kroz novo partnerstvo čiji će fokus biti usmjeren na: tlo, slatku vodu, sigurnost prehrambenih sustava i bioproizvodnju.