Objavljeno: 24. 05. 2024.

MANIFEST O ODRŽIVIM LANCIMA OPSKRBE I OSNAŽENOJ LOKALNOJ PRERADI BIORESURSA U SREDNJOJ I ISTOČNOJ EUROPI

Tematske radne skupine BIOEAST Inicijative pokrenule su inicijativu dionika "Održivi lanci opskrbe i pojačanoj lokalnoj preradi bioresursa u srednjoj i istočnoj Europi".

Prepoznajući vrijedna prirodna dobra makroregije, kao što su plodna tla, slatkovodni resursi i obnovljiva biomasa pristupilo se izradi Manifesta koji naglašava potrebu za poboljšanjem lokalnog znanja o ekološki prihvatljivim tehnologijama kao i važnost uključivanja dionika srednje i istočne Europe u razvoj istraživanja, inovacija i održivih rješenja kako bi se postigao prijelaz na kružnu i održivu budućnost. Manifest poziva na povećanje javnih ulaganja u zajednička istraživanja i partnerstva za inovacije kako bi se povećao potencijal makroregije i potiče donositelje odluka da daju prioritet povezivanju lanaca između tla, slatke vode, prehrambenih sustava i bioproizvodnje kako bi se oblikovala održiva budućnost za makroregiju.

Tematske radne skupine pozivaju pojedince i organizacije iz makroregije i šire na potpisivanje Manifesta. Dokument mogu potpisati pojedinci ili organizacije koje ga podržavaju. Potpisivanjem Manifesta će se postaviti temelj za potencijalno BIOEAST partnerstvo. 

Više o Manifestu o održivim lancima opskrbe i pojačanoj lokalnoj preradi bioresursa u srednjoj i istočnoj Europi možete pronaći na sljedećoj poveznici: https://bioeast.eu/stakeholder-manifesto/